Kącik kulinarny

Od dłuższego czasu próbuje coś ciekawego tworzyć w kuchni. Jednym z moich pierwszych przepisów (pomijając „przepis” na gotowaną wodę i jajecznicę 😉 ), był przepis na ciastka owsiane (Ciastka Podróżne ™), taki energy bar domowej roboty można by rzec, tylko że z jak najmniejszą ilością chemii i innych „plugastw”. Doskonałe na leśne wędrówki, czy inne wycieczki.

Czas przygotowania:
~20 minut

Czas pieczenia:
~20 minut @ 180 °C

Składniki:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ewentualnie zwykła biała),
1.5 – 2 szklanek płatków owsianych,
1 szklanka otrębów pszennych,
1/3 kostki margaryny,
1 szklanka mleka,
1 łyżka cukru,
szczypta soli,
0.5 tabliczki czekolady (standardowej o wadze 100g),
0.5 szklanki rodzynek,
o.5 szklanki orzechów laskowych.

Przygotowanie:
0.
Rozgrzać piekarnik.
1. Margarynę rozpuścić w mleku z cukrem. Wystudzić.
2. Posiekać orzechy i czekoladę.
3. Wystudzoną margarynę z mlekiem, cukrem i bakalie, dodać do reszty składników. Dobrze wymieszać.
4. Na blaszce z papierem do pieczenia, lub wysmarowanej margaryną, formować ciastka (nie urosną, więc mogą być blisko siebie).
5. Piec około 20 minut, w około 180 °C.
6. Spożywać. Smacznego 🙂

Powyższe zdjęcie to chyba moja pierwsza próba, daaawno temu. Wtedy robiłem osobno same ciastka, osobno z czekoladą, itd. Te ciemniejsze to z dodatkiem kakao. Orzechy z braku laskowych – włoskie.

Modyfikacje:
– można dodać wspomniane kakao,
– jeśli ktoś lubi aromatyczne, to cukier wanilinowy (zamiast zwykłego cukru), albo jakiś aromat do ciast,
– ciastka są dość zbite, więc jak ktoś takich nie lubi, to może dodać sody\proszku do pieczenia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: